неділя, 29 вересня 2019 р.

Hавчання письму

Пригадайте свій останній урок, повністю присвячений навчанню письму. Як давно це було? Як усе пройшло? Чи сподобалося вашим учням? Напевно, вони здебільшого вважають, що це нудно, чи не так?
Ви згодні, що письмо – це навичка, яка вимагає від учнів високої мотивації? Якщо так, то сьогодні ми поговоримо про активності та лайфхаки, які можна використовувати в класі, щоби зробити уроки письма захопливішими та веселішими.
У кожної категорії студентів є своя мотивація, щоби навчитися писати англійською. Дорослим, імовірніше, потрібно вміти писати звичайні та електронні листи або факси англійською мовою в діловому контексті. Підлітків може цікавити спілкування з однолітками з усього світу в інтернеті. Як щодо молодших учнів? Вони, мабуть, не мають довготермінової мотивації для письма. Проте певні завдання можуть викликати в них інтерес, особливо якщо це весело або їх чекає певна нагорода.
Фрірайтинг 
Якщо ви не знаєте, з чого почати навчання письму, спробуйте техніку фрірайтингу (free writing). Це індивідуальна діяльність. Покажіть учням картинку/фото. Спочатку попросіть їх вигадати та записати заголовок для фотографії. Обговоріть з учнями заголовки. Далі поясніть їм, що потрібно просто викласти на папері всі думки, які промайнуть у їхніх головах.
Ця активність має на меті писати ручкою чи олівцем без упину. Правопис і граматика не важливі для цієї діяльності, лише ідеї, які продукуються. Обмежте учнів у часі. Якщо це молодші школярі, ви можете обмежити їх хвилиною-двома. Учні старшого віку, ймовірно, можуть писати від п’яти до десяти хвилин.
“Sticky dialogue” 
Для створення такого діалогу/бесіди можна використовувати стікери (самоклеючий папір для нотаток). Для початку роздайте кожному учневі по кілька наліпок, на яких треба вказати свої імена. На першому стікері вони пишуть відповідь на запитання. Воно може бути будь-яким (таким, що пропонуватиме поділитися інформацією, щоби краще пізнати один одного, або ж пов’язаним із темою, яку ви наразі вивчаєте).
Після цього скажіть учням наклеїти свої наліпки на дошку. Дайте їм можливість прочитати те, що написали їхні однокласники, і попросіть відповісти на одне із повідомлень. Знову ж таки, учні мають написати свої імена та відповіді на стікерах і приклеїти їх нижче від тих, на які вони відповіли.
Повторіть цю діяльність із рештою наліпок. Потім ви можете попросити учнів обрати одну з бесід і записати її з використанням правильної граматики та пунктуації у вигляді діалогу чи непрямої мови.
Парафрази
Пропонуємо досить дієвий спосіб навчити учнів будь-якого рівня уникати плагіату та попрактикуватися висловлювати думки власними словами. Почніть з окремих речень, а пізніше ви можете робити парафрази цілих абзаців. Наводимо хороший приклад парафразу дитячого віршика Humpty Dumpty, який ми взяли з How to Teach Writing Like a Pro:
humpty dumpty paraphrase
“Story pass” 
Покажіть учням малюнок або напишіть на дошці перше речення як опис/сценарій письмового завдання. Розділіть учнів на невеликі групи, роздайте аркуші паперу та запропонуйте їм написати розповідь, що починається з цього речення.
Кожен учень по черзі пише одне речення, яке продовжує розповідь, і передає його наступному. Продовжуйте, поки кожна група не закінчить писати своє оповідання (підказка: ви можете обмежити час написання або обсяг розповіді, щоби завдання не вийшло з-під контролю). Разом з учнями проголосуйте за найкращу, найкреативнішу історію.
Мультфільми/Комікси 
Створення мультфільмів або коміксів – дуже ефективний спосіб для практики імпровізованого письма. Дайте трохи часу учням намалювати просту сценку мультфільму або чотири-шість комічних квадратів.
Далі у вас є два варіанти: запропонувати учням заповнити діалог (або написати історію) для власного малюнка або, щоби додати трохи задоволення та гумору, попросіть їх обмінятися малюнками з іншими учнями та заповнити їх.
Наприкінці уроку попросіть кожного учня прочитати свою розповідь/діалог та представити свій малюнок. Такий творчий спосіб практикувати говоріння та письмо дозволить також потренувати навички презентації.
Якщо вам потрібно ще більше ідей для навчання письма на уроках, ви можете спробувати такі:
Також вашій увазі пропонується вебінар від Мони Сіксек і National Geographic Learning:

Немає коментарів:

Дописати коментар