вівторок, 28 січня 2020 р.

ЩО ТАКЕ ФОНІКСИ?

Без сумніву, ваші учні, а особливо молодші школярі, стикаються з труднощами під час читання англійських слів. Ми хотіли б поділитися з вами чудовим методом навчання читанню англійською – фоніксами (або фонетичним методом). У нас для вас є кілька корисних порад та ресурсів, які допоможуть вам зробити читання в класі ефективним та цікавим.
ЩО ТАКЕ ФОНІКСИ?
Фонікси  це метод навчання, уперше запроваджений у Великобританії у 2012 році. На відміну від вивчення слів за виглядом та формою, фонікси допомагають учням розвинути навичку, яка дає їм змогу збагнути, як читати майже будь-яке слово англійською мовою. Дітей навчають відповідності між звуками (фонемами) та літерами. Вони вчаться ідентифікувати та поєднувати різні окремі звуки букв та комбінацій літер, щоби скласти слово.
Фонікси, можливо, складно зрозуміти, якщо ви ніколи не використовували їх, щоби навчитися читати. Однак є кілька підстав використовувати цей метод для навчання молодших школярів.
  • Фонікси  це ефективний спосіб навчити читанню
В англійській мові є 44 звуки (фонеми), які мають орієнтовно 90 способів написання. Вивчення фоніксів дає змогу ефективно засвоїти найбільшу їх кількість із мінімальними зусиллями та за допомогою простих інструкцій.
  • Фонікси  це найшвидший спосіб навчитися читати
Діти легше вчаться “розшифровувати” слова, розбиваючи їх на звуки, аніж запам’ятовуючи 1000 слів окремо. Наприклад, молодші студенти вимовляють кожну фонему в слові “shop”: /sh/ – /o/ – /p/, а потім вони поєднують їх, щоби скласти слово. У такий спосіб діти роблять перші важливі кроки, щоби навчитися читати. Вони також можуть використовувати ці знання, щоби почати писати нові слова, які вони чують.
  • Фонікси покращують навички правопису
Оскільки правила фоніксів вчать розпізнавати, вимовляти та поєднувати звуки та букви, студенти краще застосовують ті ж самі шаблони для написання слів.
  • Навчання фоніксам вибудовує впевненість і дає результати
Прогрес у вивченні фоніксів дуже легко вимірюється, тому самі учні можуть його досить швидко  побачити. Вони за короткий проміжок часу відходять від механіки виявлення та поєднання букв та звуків (або “розшифрування” слів) і починають вільно читати, навіть коли натрапляють на слова, яких раніше не чули й не бачили.
ПІДХОДИ ДО ВИВЧЕННЯ ФОНІКСІВ
Є кілька різних підходів до навчання читанню за допомогою фоніксів, які різняться залежно від того, як буквено-звукові комбінації подаються учням або наскільки просто пояснюється та практикується за допомогою читання тексту кожен елемент.
разные типы фониксов
РЕСУРСИ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ФОНІКСІВ
Кожен учитель англійської мови має власну улюблену програму для навчання фоніксів. Незалежно від того, чи ви є шанувальниками Oxford Phonics World, чи вам подобаються інші підручники, ми підготували кілька чудових ресурсів для доповнення фонетичної роботи в школі та вдома, які можуть допомогти вашим учням засвоїти найважливіші уроки їхнього життя.
Jolly Phonics – це комплексна програма, заснована на перевіреному, веселому та мультисенсорному синтетичному методі навчання фоніксів, який вчить дітей читати та писати з наймолодшого віку. У всьому світі було проведено багато досліджень, присвячених Jolly Phonics, які продемонстрували, що прогрес, якого досягають діти-користувачі Jolly Phonics, набагато перевищує прогрес дітей, яких навчали без його використання. Підхід однаково ефективний для дітей із різними можливостями, як для хлопчиків, так і дівчаток, як для тих, хто володіє англійською як другою мовою, так і для дітей, для яких вона рідна.
Teach Your Monster to Read – неперевершена гра для тих, хто робить перші кроки в читанні. Вона створена для розвитку ранньої грамотності та побудована за принципами методу синтетичних фоніксів. Гра відбувається у світі з вісьмома островами, і діти мають продемонструвати знання чотирьох графем, щоби пройти кожен острів і перейти до наступного. На шляху трапляється багато захоплюючих речей, які дають змогу гравцеві тренувати важливі елементи читання. Головна мета гри – розвинути в дітей швидкість та точність розпізнавання графем/букв.
Версія для комп’ютера на 100% безкоштовна. На веб-сайті також є Teacher’s Area, де ви можете прочитати розділ для вчителів та дізнатися подальші способи використання Teach Your Monster to Read у класі.
Floppy’s Phonics Sounds and Letters надає всі ресурси, необхідні для ефективного навчання методом синтетичних фоніксів. Улюблені персонажі, Біфф, Чіп та Кіппер, розважають дітей, поки ті вчаться читати.
Letters and Sounds – ресурс для навчання фоніксів, опублікований Департаментом освіти та підвищення кваліфікацій у 2007 році. Він спрямований на формування навичок говоріння та аудіювання в дітей, а також на їхню підготовку до навчання читанню через розвиток фонетичних знань та навичок.
Тут викладена детальна та систематизована програма навчання фоніксів для дітей, від п’ятирічного віку, щоби вони до семи років уже могли вільно читати.
Також тут ви знайдете багато безкоштовних ресурсів для батьків та вчителів, які йдуть за програмою “Letters and Sounds”, як, наприклад, картки для друку з літерами та словами, ігри та ідеї щодо викладання, а також вправи та посилання на ігри, які можна використовувати на комп’ютерах або на інтерактивній дошці.
Step by Step. Цей сайт, натхненний роботою Мони Мак Ні, є безкоштовним сховищем роздаткових матеріалів і текстів для підтримки простих, але дуже успішних програм для читання.
ВЕБСАЙТИ З ІГРАМИ, ЩО НАВЧАЮТЬ ФОНІКСАМ

Немає коментарів:

Дописати коментар