пʼятниця, 22 листопада 2019 р.

I/Me/Myself

Займенники I, me та myself іноді створюють чимало клопоту для тих, хто вивчає англійську мову. Який варіант вибрати, якщо йдеться про декілька людей, перерахованих за допомогою союзу and? You and I, you and me, I and you, me and you? Розберімось.

I чи ME?

Насправді вирішальним фактором при такому виборі є те, де в реченні ми зустрічаємо цей англійський займенник. Інакше кажучи, важливо визначити, чи буде він у складі підмета або доповнення.
Спочатку подивимося на варіант із підметом.
Форма особистого займенника, необхідна для позначення діючої особи — це I. Тому навіть у парному підметі з точки зору граматики абсолютно правильно вибрати його. Але потрібно врахувати порядок слів: в англійській за правилами ввічливості потрібно починати з іншої людини, і тільки потім назвати себе. Тому граматично правильним (але недостатньо ввічливим) буде вважатися таке речення:
  • I and Stacy visited a modern art exhibition.
Зробимо його більш ввічливим:
  • Stacy and I visited a modern art exhibition.
Що стосується форми me в підметі, то правило говорить, що граматично її використання є неправильним. Носії мови іноді так говорять, але це виключно розмовна англійська. І, наприклад, на мовному іспиті краще не використовувати me в підметі.
  • My wife and me went shopping.
У цьому реченні з ввічливістю все добре, але подумайте про враження, яке ви справите на екзаменатора, висловившись так. І про свій результат! Щоб все було правильно, me краще все ж виправити на I:

Немає коментарів:

Дописати коментар