вівторок, 30 березня 2021 р.

Навчаємо англійської наймолодших: з чого почати?

 Питання про те, який вік найкращий для вивчення іноземної мови хвилює багатьох педагогів, батьків та інших фахівців. Попри це, попит на викладачів, які навчають англійської наймолодшим (Very Young Learners або ж VYL), зростає у всьому світі. Це також означає, що багатьом вчителям, яких готували в університетах до навчання дорослих та підлітків, доводиться працювати з дітьми дошкільного віку. У чомусь викладання для такої вікової категорії може виявитися складнішим, ніж навчання дорослих, але це водночас це дуже цікаво.

ХТО ТАКІ VERY YOUNG LEARNERS?

Якщо ви ніколи раніше не працювали з дошкільнятами, ви повинні знати, чим вони відрізняються від інших учнів, які вивчають англійську мови (ELL). Деякі педагоги вважають наймолодшими учнями “дітей, які ще не розпочали обов’язкове навчання і ще не почали читати. В залежності від країни, де вони проживають, це переважно діти до семи років, тому ми сприймаємо вік три-шість років як реалістичний середній показник”(йдеться у книзі Very Young Learners, Vanessa Reilly та Sheila M Ward, 1997).

Попередні знання. Важливо розуміти, що такі діти навчаються з обмеженою кількістю знань. Вони ще багато чого дізнаються про світ та вивчають рідну мову. Можливо, вони лише нещодавно почали вчитися читати та писати рідною мовою.

Спосіб мислення. У цьому віці діти ще вивчають лексику та правила граматики своєї рідної мови. Вони здобувають інші навички та навчаються тому, що вже знають дорослі. Дорослим багато із того, чому вчаться дошкільнята, здається дуже легким. Щодо вивчення іноземної чи другої мови, її засвоєння відбувається так само, як і процес засвоєння першої, тобто рідної мови.

Мотивація. Більшість дітей приходять до школи із захопленням та готові вчитися. Завдання вчителя полягає в тому, щоб втримати їх цікавість та мотивацію.

Цікавість та уява. Діти від природи зацікавлені; вони хочуть знати, що це таке. Їм подобається чіпати, нюхати, бачити та навіть смакувати все, що завгодно. Вони також творчі та винахідливі.

Концентрація уваги. Діти зазвичай можуть концентрувати свою увагу на короткий час; вони також не можуть занадто довго зосереджуватися на чомусь одному. Дуже важко утримати увагу цілої групи маленьких дітей, і найкращий спосіб зробити це — часто змінювати види діяльності, наприклад, кожні п’ять-десять хвилин. Проте якщо ви бачите, що всі вони справді захоплені тим, що роблять, в такому випадку ви можете займатися цим трохи довше.

Період мовчання. Через нього проходять майже усі, коли вперше починають вивчати мову. Це може тривати від невеликого проміжку часу до кількох місяців. Не дивуйтесь і не турбуйтеся, якщо ваші маленькі учні спочатку не багато говорять. Вони все ще навчаються, доки вони чують мову, яку вони можуть зрозуміти. Деякі діти взагалі нічого не говорять на заняттях, але дорогою додому розповідають батькам, чого вони навчились. Тож не намагайтеся змусити їх говорити англійською, оскільки це може викликати сильне емоційне потрясіння.

ЯКУ РОЛЬ ВИКОНУЄ ВИКЛАДАЧ?

Роль вчителя, який працює із дошкільнятами, полягає в тому, щоб допомогти дитині розвиватися у всіх сферах і підготувати ґрунт для формального виду навчання, який буде відбуватися в початковій школі. Ми повинні допомогти їм підготуватися до реального світу і дати можливість випробувати ситуації, щоб навчитися справлятися з ними. Крім того, ми повинні дати можливість учням розвивати концептуальну обізнаність, фізичну координацію, творчість та соціальні навички. Ось принципи раннього оволодіння мовою, яких слід дотримуватися, що, у свою чергу, зробить ваші уроки ефективнішими:

  1. Розуміння мови на слух має пріоритет.
  2. Навчання має бути цікавим, щоб усі органи чуття були залучені.
  3. Завдання повинні бути орієнтовані на дії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як і навіщо навчати фоніксам?

Як вчитель, ви зможете дотримуватися цих принципів на своїх уроках, використовуючи наступні прийоми та типи занять:

  • вивчення нових слів;
  • повторення лексики;
  • обігрування оповідань;
  • аудіювання;
  • пісні та чанти;
  • оповідання;
  • римування;
  • завдання, які передбачають малювання, розфарбовування, вирізання та наклеювання;
  • ігри та головоломки;
  • перевдягання;
  • ‘let’s pretend’ і т.д..

ПРОГРАМА ТА ПЛАНУВАННЯ УРОКІВ

Вам доведеться врахувати, що більшість дітей цього віку ще не вміють читати й писати, або робити певні висновки, це робить навіть дитина семи років. Вони все ще набувають базових навичок, таких як тримання олівця або ручки, розфарбовування, вони пов’язують реальні речі з малюнками, деякі з них вміють розпізнавати форми, сортувати та класифікувати, знаходити схожість та відмінності, використовуючи ножиці, клей тощо. Тому було б добре організувати програму навколо потреб та інтересів ваших маленьких учнів або пов’язати те, чому ви навчаєте, з тим, що діти вивчають на заняттях, наприклад у садочку, своєю рідною мовою. Вам також потрібно буде визначити порядок, в якому ви подаватимете нову мову. Типовий порядок включає:

  1. Identification — name (verb — am, is, are)
  2. Numbers, age (verb — am, is, are)
  3. Parts of the body (verb — I’ve got…)
  4. Colours, Description (verbs — am, is are, I’ve got…)
  5. Family (verb — I’ve got…)

(взято із книги ‘Very Young Learners’, Vanessa Reilly and Sheila M Ward, 1997).

Це лише пропозиція. Якщо ваші учні раніше не контактували з англійською, важливо почати з простої, базової мови та повторювати її якомога більше різними способами. Корисно буде дізнатися про всілякі “модні фішки” (Lego, спінери, друзі XOXO, Paw Patrol тощо), перш ніж планувати свій курс.

РЕКОМЕНДУЄМО: Як навчати прийменникам місця молодших школярів?

Планування уроку залежатиме від ваших учнів та кількості часу, який ви проводите з ними. Якщо ваші заняття тривають понад п’ятнадцять хвилин, важливо використовувати різноманітні види діяльності. Приблизний план заняття може виглядати так:

  1. Знайома пісня.
  2. Нова мова.
  3. Творча діяльність, пов’язана з новою мовою.
  4. Пісня, віршик чи чант, пов’язані з новою мовою.
  5. Знайома активна гра або діяльність із повним фізичним реагуванням (Total Physical Response).
  6. Знайоме оповідання.

Важливо забезпечити баланс  видів діяльності, які пожвавлюють чи вгамовують маленьких непосид.

Якщо ви хочете зробити навчання більш корисним та розважальним як для своїх учнів, так і для себе, радимо переглянути вебінар “How to Teach Very Young Learners Successfully”з Гербертом Пухтою, автором книг ‘Super Minds’ та ‘Quick Minds for Ukraine’, а також інших популярних підручників. У воркшопі він пропонує кілька практичних порад, що допоможуть вам оживити заняття, а учням отримати задоволенням від навчання.


https://grade.ua/uk/blog/teaching-very-young-learners/?utm_source=sendpulse&utm_medium=email&utm_campaign=yak-navchati-anglisko-naimolod

вівторок, 16 березня 2021 р.

Методики зближення дітей

Методики зближення учнів

В и м к н е н і   в і д е о к а м е р и   в   у ч н і в  на уроках та відсутність мотивації і, як наслідок, невисока ефективність процесу навчання, емоційне вигорання вчителів і учительок - така знайома для багатьох ситуація в умовах "дистанційки"...  

     Натхненні освітяни і освітянки, запалені командною роботою у просторі ЕдКемп-марафону розробили             м е т о д и к и   з б л и ж е н н я   у ч н ів . "Знахідки" покликані "увімкнути" школярів до взаємодії, підготувати їх емоційно, ментально подолати дистанцію між учасниками і передбачають передусім активності з увімкненими відеокамерами.  

       Видавництво "Шкільний світ", номер 1-2, 2021 рік,  опублікувало методики на допомогу освітянам на випадок карантинних періодів. Тетяна Ткач, учителька англійської мови,- співавтор методик зближення в умовах дистанційної освіти "Зближатися не можна віддалятися".



понеділок, 15 березня 2021 р.

Вітаємо переможців!

 Приємно, коли ти можеш похвалитися своїми результатами. І досвід та результат приходить до тих, хто не боїться долати перешкоди.

Сьогодні учні 2-Б, 3-Г, 4-А та 4-В отримали дипломи по результатам VIII Всеукраїнської інтернет-олімпіади "На Урок" з англійської мови (Зима 2021).

Вітаємо переможців та бажаємо подальших успіхів!




пʼятниця, 12 березня 2021 р.

Online partners's meeting

 Online partners' meeting - 12.03.2021

During the online meeting teachers-partners of the project "Te@ch with Tech" discussed the next activity our students will work with. "Jamboard" was chosen as next technology and online tool for collaborative work of our students. 

We also agreed to hold an online meeting with students, participants of the project in April.







четвер, 11 березня 2021 р.

Understanding assessment for learning

 Understanding assessment for  learning - Live session 

Done!👍

Teaching English in the New Context. Grades 5-6 within the framework of Ministry of Education and Science of Ukraine and the British Council project👍👍
Group 29. Live session 4. Module 4. Understanding assessment for learning - done!
We had a fruitful session and spoke about importance of assessment for learning, selecting and examining activities which promote learning, reflection on effective feedback.
We discussed some common difficulties that teachers may have with assessment for learning and feedback and suggested solutions.
Also we tried to play Kahoot, but due to the internet connection didn't see the result of it.
Hugs and kisses to all participants of the group for active participation and willing to grow professionally.
💗💋