пʼятниця, 18 грудня 2020 р.

Як побудувати заняття англійської навколо фільму?

 

Як побудувати заняття англійської навколо фільму?

Ви коли-небудь замислювались, як використовувати фільми на уроках англійської, а не просто посадити студентів перед екраном, натиснути клавішу “Play”? Будьмо відверті: вони можуть робити це вдома. Переконати студентів у корисності перегляду англомовних фільмів вдома не складно, але є багато речей, які ви можете зробити на заняттях.

Під час перегляду фільму ми поринаємо в історію, яка інтерпретує місця, людей та події. Ось чому фільми та серіали є чудовим інструментом для розуміння іншої культури. Якщо студент може ідентифікуватися з персонажем, слідувати за наративом, історією життя, конфліктами та подіями, тоді він зможе зробити фільм більш особистим (персоналізувати) і, отже, чомусь навчитися. За допомогою фільмів ми не лише вивчаємо контент, що може призвести до дискусій, стимулювати критичне мислення тощо, але й вдосконалюємо навички аудіювання, говоріння, письма, читання, граматику та словниковий запас. Для навчальних цілей можна використовувати будь-які відеоролики: рекламні, випуски новин, політичні виступи, фільми тощо.

Створити урок навколо популярного фільму — надійний спосіб розважитися, залучити тих, хто вивчає англійську, та здобути бажану популярність. Пропонуємо кілька ідей для початку, що допоможуть використовувати уривки з фільмів для презентації та практики нової мови та розвитку комунікативних навичок.

Ні звуку, ні картинки!

Для початку виберіть короткий відеоролик (2-3 хвилини) з великою кількістю звукових ефектів. Відверніть екран від учнів або закрийте його. Увімкніть відтворення. Якщо, наприклад, звуковими ефектами є спів птахів чи плач дитини, ваш мовний фокус (як презентація чи практика) може бути таким:

  • Present continuous: Some birds are singing / A baby is crying.
  • Past simple: Some birds sang / A baby cried.
  • Past continuous: Some birds were singing / A baby was crying.
  • Making deductions: It must / might / can’t be birds singing or It must / might / can’t have been birds singing.

Після відтворення, студенти мають розповісти, що вони чули. Далі покажіть їм ролик із зображенням та звуком.

Як варіант, продемонструйте відео (знову ж таки достатньо 2 – 3 хв), у якому багато чого відбувається, або де персонажі передають багато емоцій у своїх виразах обличчя та жестах, без звуку. Тоді студенти зможуть не турбуватися про розуміння діалогу.

Студенти можуть:

  • описати те, що відбувалося, використовуючи розповідні часи;
  • описати сцену;
  • передбачити діалог або реакції;
  • скласти до купи розрізаний на частинки діалог, який ви їм дали.

Нарешті, знову відтворіть фрагмент зі звуком, і ваші студенти зможуть набагато ефективніше помістити почуте в контекст, ніж просто переглядати фрагмент.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Допомагаємо дітям з дислексією опанувати англійську мову

Freeze!

Під час перегляду фільму чи відео, зупиніть фільм (“заморозьте зображення”) у будь-який момент. Натисніть “freeze frame”, коли персонаж має цікавий вираз обличчя, збирається зреагувати на щось або відповісти на запитання або коли на екрані багато яскравої нової лексики! Дайте студентам завдання:

а) описати сцену, яку вони щойно побачили, особливо якщо в ній були більш складні діалоги;

б) передбачити діалог / реакції (для цього дайте їм необхідний список слів).

Також, ви можете зупинити фільм перед останньою сценою і скажіть студентам уявити яким буде фінал. Для цього дайте їм список необхідних слів або граматичні структури, які вони мають використовувати. Студенти працюють в групах, діляться своїми сценаріями та голосують за найкращий кінець фільму. Звичайно, далі ви показуєте фінальну сцену.

Альтернатива: студенти дивляться весь фільм. Після цього вони пишуть інше закінчення до нього: “What would have you done if you were Mr. X?”

Задом наперед

Виберіть невелику послідовність із великою кількістю дій. Наприклад, жінка заходить у квартиру, піднімає слухавку, говорить, перелякано виглядає, вибігає зі своєї квартири, спускається вниз по сходах і біжить вулицею. Фільми — хороше джерело для такого роду матеріалів. Відтворіть послідовність студентам у зворотному напрямку, а потім попросіть їх реконструювати історію в хронологічному порядку, використовуючи розповідні часи чи майбутні часи, або те, на чому ви хочете зосередити їх увагу. Далі відтворіть послідовність, щоб студенти могли порівняти її зі своєю версією.

Ще одним завданням, де потрібно впорядкувати події, може бути наступне:

1. Після перегляду кліпу роздайте учням набір карток з подіями (не більше десяти), парами або окремо.

2. Кожна картка повинна містити одне-два речення про події з фільму. Це можуть бути значні чи незначні події, залежно від довжини кліпу та того, на чому зосереджується урок.

3. Студенти мають переставити події у правильному порядку.

Цитати з фільму

Знайдіть в Інтернеті цитати з фільмів. Це гра на здогади. Дайте кожному студентові список із 5 різних цитат (з мовним фокусом або суперечливим змістом). Працюючи в парах, студент А читає першу частину цитати. Студент Б відгадує цю частину. Вони роблять це по черзі.

Наприклад, цитата з фільму “The Wolf of Wall Street”: “Winners use the words that say ‘must’ and ‘will’” (Jordan Belfort).

Студент А читає першу частину до слова „say”, а студент Б відгадує решту. Згодом ви можете використовувати цитати для обговорення змісту, граматики чи лексики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому студенти бояться говорити англійською мовою?

Трейлери

Всім подобаються хороші фільми, але не всі мають однаковий смак. У цій діяльності студенти в парах повинні вирішити, який фільм вони збираються переглянути на основі підбірки трейлерів (їх легко знайти в Інтернеті). Почніть із простих питань для розуміння:

  • Who’s in it?
  • Where’s it set?
  • What kind of movie is it?
  • Who’s the director? тощо.

Щоб отримати максимальну віддачу від цієї діяльності, непогано було б провести її двічі. Перший раз подивіться, яку мов студенти вже знають, коли розповідають про те, що їх цікавить у різних фільмах, а що ні, а також яку мову вони використовують для того, щоб переконати свого партнера та для обговорення рішення. Це дозволить вам вирішити, яку мову вводити для в другому раунді, коли студенти або міняють партнерів, і дивляться ті самі трейлери, або залишаються зі своїм партнером і дивляться інший набір трейлерів.

Вікторина

Зупиняйте фільм через кожні 30 хвилин. Дайте студентам картки, де вони пишуть одне-два запитання (who, what, where, when, why) щодо того, що відбулося за цей час, і дають три / чотири можливі відповіді (підкреслюючи правильну). Вони також пишуть свої імена.

Після перегляду фільму зберіть картки та розділіть учнів на дві-три команди. Переконайтесь, що автори не відповідають на свої запитання. Для цього виберіть одного представника для команди.

Альтернатива: студенти створюють комікси (малюючи в класі або використовуючи інструменти для створення коміксів в Інтернеті, такі як ChoggerPixtonComic Book). Студенти малюють дві-три послідовності з цього 30-хвилинного інтервалу часу за допомогою діалогових бульбашок. Вони можуть їх опублікувати, і клас проголосує за найкращі: найоригінальніші, найточніші, найсмішніші тощо.

Загалом, фільми є безцінним інструментом для викладання теми, залучення та утримання інтересу учнів. Тож не бійтеся їх використовувати. Тепер ви маєте всі інструменти, необхідні для успішного навчання. Бажаємо вдалих експериментів!

From Grade Education Center