понеділок, 30 листопада 2020 р.

Working with LearningApps

 Kaharlyk hub school 3

Today our eTwinners worked with the platform "LearningApps". They tried to create some activities on the topic "Global warming".

Here is one  of their activities:

https://learningapps.org/display?v=pm62krt7t20






четвер, 19 листопада 2020 р.

Running dictation

 How do you learners react to the word “Dictation”? Aren’t they enthusiastic about it? Try “Running Dictation”!

This lively useful activity requires students to use all four language skills – reading, listening, writing and speaking.

How to organize it?

  • Pair students up. Let them decide who is “a runner’ and who is “a writer” in each pair. (At a later stage they could swap tasks.)
  • Short texts (related to what you are studying) are printed out and stuck on the wall, away from the desks. The wall in the corridor can be used, too.
  • The texts could include some gaps to fill later or jumbled sentences – lots of possibilities here.
  • “Runners” run to the text, read, remember as much as they can and then they return to dictate the text to “writers”. Then they run again. The first pair to finish writing the complete, correct texts wins.
  • Follow-up activities with the texts are recommended for later stages of the lesson.

Three DON’Ts for learners:

  1. Don’t use your phone cameras to help you “remember” the text.
  2. “Runners”, don’t write – dictate, spell the words and tell your partner when they are right or wrong.
  3. “Writers”, don’t go to have a look at the text and don’t ask “runners” to bring it to you.

субота, 14 листопада 2020 р.

Lead-in

 Напевно, у кожного з нас був вчитель чи викладач, який приходив на заняття і розпочинав його словами: “Запишіть тему сьогоднішнього уроку” чи щось подібне. Або ж вчитель, що “залітав” до авдиторії та без усіляких прелюдій випалював: “Open your books at page 15!”. Думаю, більшість погодиться, що не всі були в захваті від такого. Ну, хіба що ви справді добре орієнтувалися в підручнику та матеріалі, що вивчався. Та й навіть, якщо ви дійсно були “в темі”, то “open your book” можна було б і вдома, на канапі.

Тепер давайте поставимо себе на місце того, хто вивчає англійську. Уявімо, що у вас бувають заняття двічі чи тричі на тиждень. Наприклад, у понеділок та середу, або понеділок-середа-п’ятниця. Сьогодні – понеділок. І ви вже не розмовляли англійською від середи, а в кращому випадку від минулої п’ятниці. Ви почуваєтеся невпевнено, дещо вже призабули. І тут приходить викладач і розпочинає заняття словами: “Hi everyone. Today we’re going to learn some grammar.” Ууупс! Граматика – взагалі не ваша “фішка”, та й ви ще навіть не встигли розібратися в конспекті про Past Simple, зрозуміти коли його вживати, а тут вже вчитель зі своїм Present Perfect. Чому взагалі не можна обійтися одним лише минулим часом?! І знов граматика… Викладач знову каже відкрити підручники на сторінці 15, і починає виконувати першу вправу. Хай йому грець! Гляну в телефоні, скільки часу залишилося до кінця заняття…

Насправді, ви ж не бажаєте, щоб у ваших студентів був подібний досвід. Тому сьогодні поговоримо про те, як розпочинати заняття та зробити це ефективно.

Що таке ‘lead-in’?

Особисто я дізналася про цей етап уроку під час проходження курсу CELTA. Як виявилося пізніше, цьому також навчають викладачів на курсах CELT-P та CELT-S, бо ретельне планування уроків є надзвичайно важливим. До цього, звичайно, розпочинала заняття із повторення пройденого матеріалу, або з якогось “warmer”, і, відверто кажучи, ніколи не задумувалась про “lead-in”. Як виявилося, даремно.

Як би очевидно це не виглядало, “lead-in” – це етап заняття, під час якого ми “вводимо” студентів чи готуємо їх до матеріалу, який збираємося вивчати на певному уроці. Ба більше, це чудовий спосіб залучити своїх учнів до теми та мотивувати їх взяти активну участь у занятті. По-третє, це також шанс дати своїм студентам час на розминку і повернення в “English mode”, оскільки вони, можливо, взагалі не використовували англійську з моменту останнього заняття. Врешті, це спосіб створити контекст для усього, чому ви збираєтеся навчати на занятті цього дня. Сам контекст – це блискучий спосіб розповісти про тему уроку.

Яким повинен бути ідеальний “lead-in”? Ось кілька своєрідних критеріїв, які допоможуть створити хорошу атмосферу на уроці та зробити початковий етап уроку ефективним:

  • “lead-in” завжди відбувається на початку уроку; саме так ви починаєте кожен урок;
  • на 60-хвилинному занятті цей етап має займати 5-7 хвилин. Це означає, що у вас буде час на одну швидку діяльність, але не більше однієї;
  • мета даного етапу заняття: встановити контекст уроку; зацікавити студентів темою; дати їм можливість розігрітися; та активізувати попередні знання студентів / знання мови з даної теми. Якщо це ефективно, це можна зробити як за 5, так і за 20 хвилин. Але пам’ятайте, що ми хочемо заощадити час на все, що відбуватиметься на уроці пізніше;
  • “lead-in” не повинен зосереджуватися на певній граматиці чи лексиці. Його мета – просто залучити студентів до теми.

Як створити хороший “lead-in”?

Скажімо, сьогодні я маю провести заняття, на якому мені потрібно навчити студентів граматики, зокрема, Present Perfect. Зрозуміло, що якщо я просто прийду і скажу студентам, що ми будемо вчити цей час, охочих та зацікавлених буде не дуже багато. Я ж не хочу втратити їх ще до того, як власне розпочався урок. Що ж робити? Ясно, що якщо я хочу навчити студентів цієї граматичної структури, то вони мають її вивчити. Але вони не повинні про це знати! Я маю піймати їх на гачок ще до того як вони це зрозуміють. Для того, щоб це вдалося, я маю розуміти наступне:

1) Present perfect — це не контекст

2) Present perfect — це граматична структура, яку ми вивчаємо (target language).

Отже, тепер мені потрібен контекст, і я маю подумати про ситуації, в яких природно вживати цей час. Наприклад, ‘we use the present perfect to talk about general life experiences or events that occurred at an unspecified time in the past’:

have been to Thailand.

I’ve never tried Chinese food.

Have you already jumped with a parachute?

Насправді тем дуже багато. Проте подорожі чи екстремальні види спорту, на мій погляд, створюють багато можливостей для використання цього часу.

I have been to 11 countries. How many countries have you been to?

I have been to China. Have you been to China? No, I haven’t. I have been to France though.

I have done bungee jumping. Have you done it?

No, I haven’t. I have jumped with a parachute though.

Отже, темою може бути “travel experience” чи “extreme experiences”. Це і буде контекст для мого заняття.

Тепер, коли ви визначили свій контекст, негайно залучіть своїх студентів. Один зі способів зробити це – пов’язати з особистим досвідом, персоналізувати. Таким чином, ви зосередитеся на самих студентах. Замість того, щоб сказати: “Today we’re going to talk about traveling,” запитайте: “Who likes travelling? Have you traveled a lot? Which countries or cities have you visited?”

Якщо припустити, що рівень англійської ваших студентів достатньо високий, щоб провести хоча б коротку бесіду, поставте їх у пари й дайте їм можливість обговорити власний досвід протягом декількох хвилин.

Чому “lead-in” працює?

Це цікаво. Можна з упевненістю сказати, що більшість людей воліють розповідати про свою поїздку до Лондона чи пригоди свого однокласника в Таїланді використовуючи допоміжні дієслова та дієприкметники минулого часу. Правильна граматика з’явиться пізніше під час заняття, коли ви спочатку зацікавите учнів.

Персоналізація. Ніколи не недооцінюйте бажання людей розповідати про себе. Якщо я студент, то чому я повинен брати участь в занятті, якщо я не розумію, як це стосується мого життя та моїх мовних потреб?

Це підбадьорює. Просто спробуйте і подивіться, що станеться. Протягом 60 секунд ваші студенти, швидше за все, обміняються історіями зі своїм напарником, будуть посміхатися і ставити одне одному додаткові запитання. Коли прийде час закінчувати розмову, вони будуть усміхнені, зацікавлені та наповнені енергією. Хіба не це потрібно нам усім, щоб продовжити урок?

Це має контекст. Згадайте студента, про якого я писала раніше: який пройшов цілий урок, присвячений Past Simple, але все ще не був впевнений, коли його використовувати? “Lead-in’ вирішує цю проблему. Якщо ми починаємо заняття із контексту, ми одразу демонструємо ситуацію, коли загальноприйнятою є граматика, яку ми вводимо пізніше під час заняття.

Це створює потребу в тому, чого ви навчаєте. Подумайте – ми щойно встановили, що Present Perfect часто вживається, коли говорять про подорож. А тепер ви просите студентів поговорити про подорожі. То чи не потрібна їм ця граматика для розмови? Звичайно, що потрібна! Є велика ймовірність, що ви почуєте, як студенти говорять щось на кшталт: “Yes, I have been to Kyiv”. Вітаємо! Те, що ви збираєтесь викладати, щойно стало надзвичайно актуальним. Далі відбувається легкий перехід від етапу “lead-in” до написання на дошці речень на кшталт “I have been to Kyiv” та вивчення правил. І тепер студенти повинні бути особливо мотивованими звертати увагу на граматику, оскільки це граматика, яка, на їх думку, їм потрібна.

Це забезпечує негайний позитивний фідбекКоли студенти працюють в парах, я можу ходити по авдиторії та слухати, а також з’ясувати для себе, що вони знають про тему, наскільки їм цікаво, яку лексику вони можуть знати, а можуть і не знати тощо.

Це знімає зайвий стрес. По-перше, як вчитель, якщо я трохи нервуюсь з приводу уроку, я негайно отримую час віддихатися. Поки студенти радісно базікають, я можу глибоко вдихнути, підглянути в план уроку та подумки підготуватися до наступних етапів. По-друге, я дивлюся на студентів і усвідомлюю, що минуло лише кілька хвилин уроку, а студентам вже подобається.

https://grade.ua/uk/blog/uk-why-every-lesson-needs-a-good-lead-in/?utm_source=sendpulse&utm_medium=email&utm_campaign=yak-zmni-ochkuyut-osvtu-ukrani&spush=d2VhdmVyNDcudHRAZ21haWwuY29t

неділя, 1 листопада 2020 р.

4 Corners ESL Activity

 

4 Corners ESL Activity Preparation:

You don’t have to prepare much for this activity. You should have a board marker, a pen, a piece of paper to write your words on, and plenty of room in the classroom for students.

If your classroom is particularly small then you may want to try using other parts of the school if you have access. This activity is ideal for larger classrooms with more space available to move around.

4 Corners ESL Activity Guidelines:

First, draw an outline on the board of the classroom with key locations, such as the teacher’s desk, the board, and any doors or windows that are in the classroom. Label numbers 1 to 4 at locations on the classroom layout that you have drawn on the board.

Next, give each student in the classroom a number from 1 to 4. Do it randomly so that they can have different partners to talk with instead of who they are accustomed to sitting with.

Tell the students to go to their location in the classroom, relating to the numbers that you highlighted on the board.

Write a topic on the board related to the lesson, or something that the class is interested in discussing.

Model an example discussion for the class using some target language with one of the groups. Pick a topic that they are all likely to be interested in so that everyone is more attentive. Clarifying the task in this manner will help students understand what to do for when they have to speak in their groups.

Tell the class to discuss the same topic with their groups for a set amount of time (ie. 5 minutes) and monitor accordingly. Help with any difficulties or questions. Students tend to enjoy it when the teacher participates in the smaller groups as well from time to time. However, make sure to give them as many opportunities to speak as possible.

After the time is over, stop the discussions, lead feedback and ask a student from each group what they discussed. Have them express anything that he, she, or the others in the group said that was funny, interesting, or memorable.

Lastly, change the topic on the board and repeat as necessary. After changing the topic a few times and giving feedback, have the students return to their seats after completing the 4 Corners Speaking Activity.

https://eslexpat.com/esl-speaking-activities/4-corners/