субота, 27 квітня 2019 р.

Games from all over the world

Квач, хованки, козаки-розбійники – скільки всього цікавого з дитинства ми згадуємо з посмішкою. Але чим же новеньким здивувати наших дітей?
Перед вами добірка найцікавіших ігор з усієї планети, які викликають захват у місцевих дітлахів. Беремо на замітку і при першій же можливості пробуємо!

«Злови за хвіст дракона» (Китай)

Кількість учасників: чим більше – тим краще
Що знадобиться: нічого
Правила гри: усі шикуються в колону і кладуть руку на плечі або пояс того хто стоїть попереду. Той, хто стоїть першим – голова дракона, останній – його хвіст. Далі починається найвеселіше. Голова дракона починає полювати за своїм хвостом. Ті гравці, хто ближче до хвоста, можуть всіляко допомагати йому «втікти» від голови, спритно тікаючи всім хвостом. Однак в спробах схопити хвостик і втекти від мисливця важливо, щоб колона не розсипалася і «дракон» не розвалився.
Так що тримайся, голова! Нас не так-то просто зловити.

«Плати апельсинами!» (Гана, Африка)

Кількість учасників: дві команди по 3-4 людини
Що знадобиться: по 4 апельсини на кожного учасника
Правила гри: малюються дві лінії на відстані 10-15 м один від одного, за якими розміщуються команди. На лінії в ряд перед гравцями обох команд кладуться гіркою апельсини: знизу кладуть три, зверху – ще один. Команди по черзі кидають апельсинами по горах противника. Якщо вдалося її розсипати, то той хто поцілив забирає апельсини для своєї команди. При невдалому кидку «полетівший» апельсин дістається противнику. З отриманих таким чином апельсинів противник складає нові гірки, які теж можна розсипати. Гра триває, поки одна з команд не втратить всі свої апельсини. Вона і вважається прогрвшою. Апельсини легко замінять м’ячі, кубики та все, що підкаже ваша фантазія.

«Кабадді» (Індія)

Кількість учасників: дві команди, будь-яке парне число гравців
Що знадобиться: гарний настрій і сильні легені
Правила гри: ігрове поле ділиться навпіл на території для двох команд. З початком гри нападник команди що стартує переходить на чужу половину поля і намагається доторкнутися рукою або ногою до гравців-суперників. Але все не так уже й просто: спочатку він повинен зробити вдих і під час полювання постійно говорити «кабадді! кабадді! кабадді!». Як тільки повітря закінчився, нападник сам стає здобиччю і повинен бігти щосили назад. Щоб врятуватися, треба встигнути торкнутися рукою або ногою до своєї території. Якщо вдало, то з команди супротивника вибувають всі, до кого доторкнувся нападник. Якщо ж його зловили, то в бій відправляється команда противника. Виграють ті, в чиїй команді залишилося більше гравців.
Ця гра родом з Індії, але стала настільки популярна в Азії, що навіть проводяться світові змагання з кабадді.

«Три камінчика» (Франція)

Кількість учасників: від 2 до 4
Що знадобиться: по 3 камінчика або будь-яких маленьких круглих предметів, які можна затиснути в кулачку
Правила гри для двох: обидва учасники в кулачку ховають за спиною 1, 2 або 3 камінчика, щоб заплутати суперника. А можна злукавити і залишити руку порожньою. За сигналом обидва гравці виставляють перед собою «в гру» затиснутий кулак. Тепер завдання – вгадати, скільки камінців всього зараз в грі, і вони по черзі називають свій варіант числа від 0 до 6. Але повторюватися не можна. Наприклад, якщо перший гравець назве «п’ять», то другий вибирає з решти чисел. Далі розтискають кулаки і дивляться, хто виграв. Той хто вгадав викидає один свій камінчик і гра триває. Якщо ніхто не вгадав, то просто грають далі. Перемагає той, хто позбувся всіх камінчиків раніше.
Ще смішніше грати в три камінчика втрьох або вчотирьох. Головне – не забути змінити варіанти відповідей від 0 до 9 і від 0 до 12. До речі, ця старовинна французька гра раніше використовувалася не тільки для розваг, а й для вирішення спорів.

«Дуель картоплею» (Філіппіни)

Кількість учасників: 2, загальна кількість пар – по числу охочих повеселитися
Що знадобиться: вилки і картоплини
Правила гри: гравці на відстані метра один від одного стають на коліно, другу ногу відривають від землі і тримають рукою на вазі, щоб зберегти рівновагу. В іншій руці у кожного – по картоплині на вилці або паличці. Головне завдання – збити картоплю противника і утримати свою. Перемагають не найсильніші, а моторні та спритні: іноді досить одного блискавичного руху, і перемога забезпечена.
Гравець «мертвий», якщо картопля падає або піднята нога тричі торкнеться землі. Гра також закінчується, якщо один гравець спирається на противника або штовхає його. Для спрощення правил можна не вставати на коліно.

«Посол прибуває» (ПАР, Африка)

Кількість учасників: може бути будь-яким – чим більше гравців, тим довше гра
Що знадобиться: «цінний подарунок» – будь-який предмет, який в грі стане цінністю. Наприклад, м’яч.На батьківщині гри це найчастіше шматок дерева поріж, яке дуже цінується в Південній Африці.
Правила гри: гравці діляться на два «села» і вибудовуються шеренгами один напроти одного. З однієї відправляється «посол» з цінним подарунком в іншу. Він віддає його суперникам і відразу ж тікає, а все «село» кидається за ним у погоню. Якщо «посла» встигнуть зловити до повернення додому, він стає полоненим. Але якщо йому все-таки вдалося втекти, свого гравця «в полон» віддають переслідувачі. Програє «село», в якому залишився всього один житель.

«Хурег адуун / Табун» (Бурятія, Росія)

Кількість учасників: чим більше, тим цікавіше
Що знадобиться: нічого
Правила гри: учасники стають в коло і міцно беруться за руки. Це конячки, які охороняють своїх лошат – інших гравців, які знаходяться в центрі кола. Можна стукати копитами, іржати та наслідувати конячок. Навколо табуна ходить гравець-кінь, який захищає лошат від навали вовків. А кілька гравців-вовків нишпорять навколо і намагаються розірвати коло, схопити лоша і потягти його в лігво. Але кінь-охоронець лякає вовків, і якщо схопить вовка, то той вважається вбитим. Гра продовжується до тих пір, поки кінь не «переб’є» всіх вовків.

«Квінта» (Литва)

Кількість учасників: 5
Що знадобиться: м’яч
Правила гри: на землі чи асфальті малюють великий квадрат зі стороною приблизно 10 м або позначаються кути цього квадрата, куди встають 4 гравці. У центрі квадрата малюється коло діаметром близько 1,5 м, в нього стає п’ятий гравець – квінта.
Кутові гравці по черзі намагаються «вибити» квінту м’ячем, той же ухиляється від м’яча, не виходячи за коло. Той, кому вдалося потрапити в квінту, змінюється з ним місцями.

«Шлагбаум» (Швеція)

Кількість учасників: гра для великих компаній – чим більше, тим цікавіше
Що знадобиться: нічого
Правила гри: усі, крім трьох гравців, шикуються в квадрат так, щоб в кожному ряду було стільки гравців, скільки і самих рядів. Ті, хто стоять шеренгою беруться за руки, утворюючи всередині квадрата вулиці.
Решта троє – це переслідуваний, переслідувач і ведучий. Завдання другого – зловити того хто тікає по вуличках. Але на боці першого – вся команда, і як тільки його наздоганяють, провідний робить знак. Всі гравці швидко відпускають руки, повертаються ліворуч і утворюють руками нові вулички. Переслідувач, який практично упіймав тікача, в мить виявляється з ним на різних вулицях. І так кожен раз, поки переслідувач не опиниться спритнішим за команду. Тоді вибираються нові гравці для погоні і веселощі тривають.

«Вовк» (Уругвай)

Кількість учасників: веселіше, якщо гравців більше 4
Що знадобиться: нічого
Правила гри: вибирається просторе поле і з двох сторін рискою відзначаються його межі. Серед тих, що грають вибирається гравець, який стане вовком. З одного боку поля за межею буде будинок, з іншого – «лігво вовка». Всі гравці бігають між будинком і вовком по майданчику і наспівують придуману пісеньку, «що поки немає вовка».
Потім гравці наближаються до лігва і запитують вовка: «Чи прийдеш ти, вовк?», Той відповідає: «Я тільки встаю». Гравці знову граються на поле і через деякий час знову йдуть до вовка з тим же питанням, але чують вже іншу відмовку. І так постійно – то він вмивається, то одягається, то причісується і т. д. Але в якийсь момент вовк несподівано вигукує: «Іду, щоб зловити вас!» – І кидається ловити гравців. Рятуються ті, хто добіг до будинку, а спійманий вовком змінюється з ним місцями.
http://mini-rivne.com/igru-dla-ditej/?fbclid=IwAR3CUaxwsJXljrQno9m_Sbz4lkYBSGepZx-eB7sm21k4JIU1gYPG-tegr4w

Camping Games for kids

https://fromabcstoacts.com/camping-games-for-kids/?fbclid=IwAR2yaahEimiEvVqqe9lxaukdpquNJ_ySXXvAddgUNkQrCF4pmKdZdUSVWI8

''Six hats''

В чому принцип прийому «Шість капелюхів» та які його переваги

Метод «Шість капелюхів» – це психологічна рольова гра, сенс якої полягає в тому, щоб розглянути одну і ту ж проблемну ситуацію з 6 незалежних одна від одної точок зору. Це дозволяє сформувати найбільш повне уявлення про предмет дискусії та на логічному й емоційному рівнях оцінити переваги і недоліки.
Сам прийом було запропоновано британським письменником, психологом та спеціалістом з творчого мислення Едвардом де Боно у 1985 році. Основою цього підходу є концепція паралельного мислення.
Скрайбінг-притча про 6 синів капелюшника (перегляд доступний з субтитрами будь-якою зручною мовою)
«Приміряючи» 6 незалежних типів мислення у процесі вирішення практичних завдань можна з легкістю подолати 3 головні проблеми:
  • Зайві емоції. Оцінка певної ситуації з різних точок зору сприяє тому, що ми приймаємо рішення,здійснивши комплексний аналіз у 6 незалежних площинах.
  • Розгубленість. Багаторівневе завдання підвищеної складності може викликати почуття невпевненості у власних силах. Концепція паралельного мислення дозволяє підійти до вирішення завдання систематично, зібравши факти та оцінивши всі «за» і «проти».
  • Непослідовність. Використання такого прийому дозволяє структурувати весь масив інформації за окремими ознаками, тобто вирішити проблемне питання з використанням системного підходу і при цьому залишає місце для творчості.

Що символізує колір кожного з шести «капелюхів»

Капелюх певного кольору передбачає включення відповідного режиму мислення, якому має слідувати учень чи команда в момент аргументації своєї позиції у процесі дискусійної гри:
  • Білий – фокусування уваги на інформації (аналіз відомих фактів та цифр, а також оцінка того, яких відомостей не вистачає та з яких джерел їх можна отримати).
  • Жовтий – дослідження можливих успіхів, пошук переваг та оптимістичний прогноз події/ідеї/ситуації, яка розглядається.
  • Чорний – оцінка ситуації з точки зору наявності недоліків, ризиків та загроз її розвитку.
  • Червоний – увага до емоцій, відчуттів та інтуїції. Не вдаючись у подробиці та міркування, на цьому етапі висловлюються всі інтуїтивні здогадки.
  • Зелений – пошук альтернатив, генерація ідей, модифікація вже наявних напрацювань.
  • Синій – управління процесом дискусії, підбиття підсумків і обговорення користі та ефективності методу в конкретних умовах.

Яка послідовність висловлення думок представниками кожного з типів мислення

У процесі дискусії спочатку слід надати слово представникам Білого капелюху – перш ніж оцінити будь-яке проблемне питання, варто передусім ознайомитись з інформацією про предмет обговорення.
Після Чорного варто надати слово Жовтому – це урівноважить думки й оцінки.
Останнім потрібно вислухати Синій капелюх.
Послідовність виступів представників капелюхів іншого кольору можна узгодити в процесі дискусії – залежно від активності учасників гри.
Як організувати гру «Шість капелюхів» на уроці
На початку уроку оголосіть тему, що вивчається, та запропонуйте школярам зіграти в рольову дискусійну гру. Пропонуємо 2 форми її проведення:
Командна
Поділіть учнів класу на 6 груп. Кожна команда буде представляти капелюх певного кольору і і має, спираючись на певний тип мислення, дотримуватися відповідного підходу до до аналізу предмету дискусії. Наприклад, команда білого капелюха – аналіз фактів, жовтого – оцінка переваг, чорного – оцінка негативного розвитку тощо.
Оголосіть проблемне питання уроку та надайте час на підготовчий етап командного виступу. Або можна підготуватись до гри заздалегідь, на попередньому уроці узгодивши всі організаційні моменти (визначитись з темою дискусії, поділити клас на команди та попросити підготувати доповіді вдома).
Запропонуйте учням з кожної команди зробити свій невеличкий виступ, спираючись на особливості відповідного типу мислення (час доповіді кожної команди має бути попередньо узгоджений). У процесі обговорення можна здійснити 1 чи декілька дискусійних кол за участю представників кожної з команд.
Із залученням всіх учнів, ґрунтуючись на доповідях учасників, разом зробіть висновки, чому важливо підходити до оцінки предмету дискусії з різних точок зору та оцініть разом переваги цього прийому у конкретних умовах.
Індивідуальна
Такий формат рольової гри можна використати під час уроку-узагальнення наприкінці вивчення теми. Рольова гра такого формату досить зручна у класах з невеликою кількістю учнів. У цих умовах протягом уроку кожен матиме можливість спробувати себе в різних ролях без попередньої підготовки.
Організувати урок можна таким чином:
  • Розсадіть учнів класу по колу.
  • Сформулюйте проблемне питання уроку та установіть регламент (наприклад, кожен може висловитись 1 реченням тощо).
  • Запропонуйте кожному учню по черзі приміряти капелюх спочатку 1 кольору, потім інших та відповідним чином висловити своє ставлення до проблемного питання (з позиції різних типів мислення).
  • Здійсніть рефлексію (сформулюйте загальний висновок щодо дискусійного питання, визначте переваги та недоліки прийому, відчуття школярів у процесі «примірювання» різних ролей тощо).
  • https://naurok.com.ua/post/shist-kapelyuhiv-priyom-gra-dlya-rozvitku-kritichnogo-mislennya?fbclid=IwAR09Ll9c8Lc9_Cew_3JJQKPl0qttDRznpvjetPI6G-T9Utvyf9QQEIJAUVk

Conversation activities

Many of our students say they want to practice their English conversation skills. You can use these English conversation activities to help them do just that and to work on speaking more fluently at the same time. Keep in mind that these activities are not meant to replace a coursebook or textbook, but can be used to supplement it, such as in the last 15 or 20 minutes of class, or as a quick warm-up at the beginning.

Conversation Starters for Adults

An excellent way to begin your class off is with an interesting question. Her are a few of those great questions that are guaranteed to get some discussion going. Remember to keep it student-centered and have them talk to each other, instead of as a whole class.
I find that groups of 2-3 students work best, instead of bigger groups. In this situation, everyone has a chance to talk, instead of the best student in the group dominating the conversation.
Learn more here: Conversation Starters.

Cocktail Party to Practice Small Talk

This is a great way for students to practice small-talk by pretending that they’re at a cocktail party. Often, the best ESL activities replicate real-life and this one does just that.
You can find out how to use this activity to practice small talk here: The Cocktail Party.

The Small Talk Game

Another way to get students talking in English is by playing this small talk game. It’s quite challenging, but also really fun and students always enjoy it. You can adjust the length of time up or down depending on the level of your students-shorter for beginners and longer for more advanced level students.

Partner Conversation Starters

If you have very low level students that are unable to have a “real” conversation, try out these conversation starters. They are very structured and students will be able to get a feel for using English in a conversation.
Simply adjust the blank spaces depending on student level-more spaces for advanced and fewer spaces for beginners. It’s an easy way to help your students build confidence with English.
Check it out here: Partner Conversation Starters.

An Activity for the Hobby Unit

If you’re studying hobbies, try out this fun ESL speaking activity that is student-centered awesome. You’ll be able to just relax and have students do all the work, which is actually what you should be doing all the time anyways!
Teaching about hobbies? Get some help here: The Hobby Unit Conversation Activity.

Surveys for ESL Students

I’m all about using surveys in my classes and I make my students do them at least once a month. They’re very, very useful for getting students to ask follow-up questions as well as talking to just about everyone in the class.
Plus, they cover a wide variety of skills in a fun, interesting way.
You can find out how to use surveys in an EFL or ESL classroom here: Surveys for ESL Students.

Presentation and Task-Based Learning Activities

Both public speaking and task-based learning lend themselves quite well to conversation, if you require the students who are listening to the presentation to ask some follow-up questions. Or, you could also have the student doing the presentation to prepare some discussion questions for after the presentation.
Try out these task-based learning activities in your classes today: Presentations or Task-Based Learning.
Try out these English conversation activities for adults in your classes today and you’ll have your students speaking, listening, and having fun at the same time!

GoCamp Training

#GoCamp 2019 Training
Неймовірні люди, які роблять дивовижні речі для тисяч і тисяч українських вчителів та дітей: Ksana NechyporenkoLiubov Zaliubovska, нестримна команда #GoGlobalJohn Silver, та всі причетні до цієї події!!!! 
Ці тренінги надихають та заряджають, дають енергію для творчості та креативності! І хто відвідав їх хоч раз, з нетерпінням чекають наступного року, щоб долучитися до цього захоплюючого процесу!
І тренери проекту #GoCamp уже як одна злагоджена команда!
Відчуваю гордість, що працювала зі справжніми професіоналами своєї справи!!!
#UkrainegoesGlobal











Dice Games

Dice games are great in the classroom, since most of them only require a handful of dice, and some pencils and paper. Math dice games are the most common, but there are clever ways to use dice for a variety of subjects. Read on to find creative games to teach vocabulary, creative writing, musical rhythm, and more.

1. Going to Boston

Here’s a game that’s been around for a very long time, and is great for basic addition skills. You need three dice for this one. A player rolls all three dice at once, then sets the highest die aside. Roll the remaining two, and again set aside the highest. Roll the last die, then add all three together. Each player takes a turn doing this, with the highest score winning the round. Play a set number of rounds, or see who can get to a designated number like 100 first.

2. D-Icebreakers

Dice Games Scholastic
Mix up your next icebreaker activity by rolling a die to see which question each student will answer to introduce themselves. Visit Scholastic to get the free full printable version of the one shown here, or customize one for your own use.

3. Roll and Retell

Dice Games Roll and Retell Apple for the Teacher
Here’s a fun way to check for reading comprehension and practice summarization skills. Use this as a class or in small groups to discuss a story or book you’ve just read. See more at An Apple For the Teacher.

4. Over the Mountain

Dice Games Over the Hill Zeno
In this math game, students take turns rolling three dice, then adding or subtracting two of the dice to cross off the numbers 1 – 18 in order. Get full directions and print free game sheets to use at Zeno.

5. Shut the Box

Dice Games Shut the Box Amazon
This is another old game that focuses on addition facts. The goal is to “close” each of the numbers in the box from one to ten. To do so, a player rolls two dice and adds the total. They then may close as many open numbers in the box as they like, as long as together they add up to the total on the dice. For instance, if a player rolls 11, they may close 1, 2, 3, and 5, as these add up to 11. If no numbers are available to add up to the dice total, play passes to the next player, and continues until someone finally “shuts the box” by closing the last available number. You can play this game with a specially designed box ($11, Amazon), as it has been played for years. You don’t need the box, though; simply have kids write out the numbers 1 to 9 and cross them out as they play.

6. Roll and Write

So often when you ask kids to write a story, they say, “I don’t know what to write about!” Writing dice games like this one solve that problem in a totally cool way. Print and laminate this free printable from Where the Wild Things Learn and set it up at your writing station with some dice. There are so many possible combinations here that kids will be churning out novels in no time!

7. Block Out

Dice Games Block Out Newark City Schools
You’ll need graph paper and colored pencils for this dice game about figuring areas. Player one rolls 2 dice and draws a rectangle using the numbers rolled as the length and width on graph paper, coloring it in if desired. The second player does the same, with play continuing until there is no room to draw any more rectangles. Decide the winner by figuring the area of the rectangles of each and adding them together. See more and get other math games here.

8. Dueling Narrators

Dice Games Storytelling Crank Out Writing
Turn a writing exercise into an adventure! Partner one (or team one) plays the “good narrator” who wants to turn the story into a comedy (a story with a happy ending, not necessarily a funny one). Partner two (or team two) plays the “bad narrator” who wants to turn the story into a tragedy (one that ends in the demise of the protagonist). Players take turns writing a paragraph of 2–5 sentences, rolling a die to determine what happens next and passing to the next writer. Get more information and several more writing exercises at Crank Out Words.

9. Roll a Value

Dice Games Roll a Value Sarahs Snippets
Students learn about dimes, nickels, and pennies with this simple dice game meant for younger learners. Roll two dice and add up their sum. Then, determine which coins to use to add up to that number and draw them on the worksheet. Get the free full printable worksheet at Sarah’s First Grade Snippets.

10. Roll a Word

Dice Games Vocab Southern Fried Teaching
Dice games help spice up vocabulary practice, something many kids find dull. Set a list of words, then give each kid a die to roll. Based on the number, they do one of the following for each word:
1: Give a definition
2: Give a synonym & antonym
3: Write a sentence
4: Draw a picture
5: Make a connection
6: Your choice

11. Pig

Dice Games Pig Zeno
This is another one of those beloved math dice games that have been around a long time, and you’ll see why. The concept is simple enough. Kids roll the dice and add the sums, repeating as many times as they like on each turn. However, if they roll a one, their turn ends and they lose all the points for that turn. This element of chance makes the game exciting, so students will practice addition skills without a complaint! Get a free printable game board at Zeno.

12. Dueling Dice: A Rhythm Game

Dice Games Rhythm Notable Music Studio
Music teachers can get in on the fun with this simple game. Have kids roll a pair of dice and add up the sum to get the target number. Then, they figure out a combination of notes that will equal that value. Make it a race between students to amp up the fun! Get a free printable for this one from Notable Music Studio.